Publicerad den

Skivrunda i Stockholm

Skivrunda i Stockholm 2023-12-16

Det var inte igår vi var på en skivrunda i Stockholms innerstad. Snarare var det nog närmare 20 år sedan sist! Då köptes det fortfarande cd och vinyl och skivbörsarna blomstrade. Nu en mulen dag i mitten av december 2023 kände vi att det var dags igen. Vilka affärer finns kvar och vilka är nya?

Mickes Skivor Hornstull

Mickes skivor Hornstull

Vi startar i Hornstull med klassiska Mickes på Långholmsgatan. Huvudbutiken ligger kvar men spinoffbutiken som låg mitt emot är borta. Föga anade vi att vårt första stopp också skulle bli vårt bästa stopp. Mickes skivor bjöd på en del riktiga SKA fynd men är dålig på punk. Bra ordning och bra priser.

Record Hunter

Record Hunter är en affär som överlevt och legat här så länge jag kan minnas. Bra ordning men inte så mycket av varken SKA eller punk.

Hurricane Records (efter St: Eriksbron)

Turen Fortsätter med buss 4 till Fridhemsplan och St Eriksgatan som är och förblivit skivsamlarnas mecka. Här ligger skivaffärerna fortfarande på rad! Först ut Hurricane records med fin ordning men inga fynd eller så mycket av varken SKA eller punk.

Mad Records

Mad Records är en nykomling på vänster sida högre upp på St Eriksgatan.

Gör dig smal och försök att tränga dig in bland skivbackarna i detta gamla bilgarage.

Proppad med skivor från golv till tak men en så dålig ordning att man nog får tillbringa några timmar här för att göra några fynd. Vi gjorde det inte.

Skivbörsen

Mitt emot Record Hunter ligger Skivbörsen som konstigt nog överlevt. Skivbörsen är och har alltid varit en riktig skitbutik med sopor. Den skulle göra sig bättre under namnet Ragn Sells. Total kaos, o-ordning och dryg personal. Bojkott!

Golden Oldies

Golden Oldies

Nästan högst upp på St: Eriksgatan på höger sida ligger Golden Oldies. En affär som också funnits länge om jag minns rätt. Lite reggae men hans specialite är framförallt 60-tal och musik fram till 90-talet. God ordning och trevlig personal. Stefan passar på att inhandla några måste skivor till sin jukebox (Beatles, Elvis och Hep Stars) på konstiga pressar och alldeles för dyra…..

Stockholms Serie & Skivhandel

Vi förflyttar oss från St: Eriksplan till Sveavägen och räknar iskallt med mängder av SKA och punk fynd precis som på den gamla goda tiden när butiken var bäst i stan på just detta. Döm om vår förvåning när det knappt finns några skivor alls i butiken. Trist!

Nostalgi Palatset

Nostalgi Palatset är en institution som legat här sedan urminnes tider. Väldigt stort. God ordning och extremt mycket skivor. Inte så mycket SKA men desto mer punk inne i den andra skivaffären som också huserar här. Alltså två butiker i en. Här finns också en del gamla leksaker.

Vinyl Records

Vi beger oss uppför Götgatsbacken och in på Urvädersgränd. Här har tidigare två knasbollar far och son krängt skivor. Nu verkar bara sonen vara kvar och vi möts även av en konstig prick som är antingen full eller konstig på riktigt. Hyffsad ordning men inga fynd här heller.

Punkens Pärlor på Stadsmuseet

Kulturdags. Dagens kulturgärning på Stadsmuseet vid Slussen. Här huserar sedan november fotoutställningen Punkens Pärlor med aldrig tidigare visade fotografier från Rågsved och Ebba Grön. Tyvärr en riktig skitutställning med få foton och ingen beskrivning/historia av vad som visas. Rätt tråkiga fotografier också.

Record Mania

Vi börjar att närma oss slutet på vår vandring . Välsorterad liten affär med mycket jazz och R&B. Gör några små singel SKA fynd.

Snickars Records

Nej det är inte porrklubb utan Snickars Records på Hökens Gata. Hit vallfärdar dj´s för att botanisera i elektronica och hip -hop. Hittar Run Dmc´s första platta jag varit på jakt efter länge.

Brisket & Friends

Nu har vi blivit ordentligt hungriga så det blir rökt kött och DYR Ipa på Brisket & Friends på Östgötagatan där vi går igenom dagens skivpåsar. Vi konstaterar att det ändå är rätt otroligt att att det ändå finns så många skivbutiker kvar och då har vi missat några också. Kvällen avslutas nere på Blecktornskällan bland tomtar och granar.

Skivhögen

Skivhögen är den butik jag varit mest i genom åren och så långt tillbaka som redan 1988 då det var lika mycket serier som skivor i affären. Han har alltid haft god ordning, inte varit speciellt trevlig och noll prutmån. Den goda ordningen består och han har faktiskt blivit trevligare på äldre dagar. Inga avslutande fynd här heller tyvärr.